Аитхиа фулигулатуфтед патка

Би МаиаВ. Аззи и РианЈ Гаррисон

Географски опсег

Чупаве патке су птице селице са широким географским распоном који се протеже од Евроазије и Африке до северноамеричких обала. Историјски су били поријеклом само из Палеарктичког региона. Међутим, током прошлог века, њихов распон се проширио због повећане доступности отворених вода услед промена у његовом станишту које је направио човек. Умјетна језера су овим птицама пружила идеална станишта за храњење.(Бент, 1951; БирдЛифе Интернатионал, 2011)

Током месеци парења (од маја до почетка августа), чупаве патке насељавају већину палеарктичких региона као што су Фарска острва, Британска острва, Норвешка, скоро цела Европа и Азија до источног Сибира. Граница њиховог домета протеже се од око 70 степени северне и јужне географске ширине до око 50 степени северно. Током зимских месеци (од новембра до априла), чупаве патке се могу наћи у јужној Европи, северној Африци, јужној Азији и неким областима широм Северне Америке. Такође се повремено могу наћи у областима Мадеире, Борнеа, Либерије, Сејшела, Пелуа, Маријанских и Филипинских острва.(Бент, 1951; БирдЛифе Интернатионал, 2011)



  • Биогеографске регије
  • неарцтиц
    • домородац
  • палеарктик
    • домородац
  • етиопски
    • домородац
  • Индијски океан
  • Тихи океан
  • Средоземно море

Станиште

Станиште чупавих патака варира сезонски због њиховог миграторног понашања. Током целе сезоне размножавања најчешће се налазе у плитким језерима. Преферирају плитку воду дубине од 3 до 5 м, са високом густом мочварном вегетацијом, као што је трска, за седење и чишћење. Вегетација је такође важан фактор заштите од ветра. Током сезоне парења чупаве патке обично избегавају језера дубља од 15 м. Током зимских месеци, генерално се могу наћи у већим отвореним водама као што су мочваре, језера, ушћа и вештачка језера. Током периода сеобе, могу се наћи иу и дуж река.(Бент, 1951; БирдЛифе Интернатионал, 2009)



  • Хабитат Регионс
  • умерена
  • земаљски
  • слане или морске
  • слатководне
  • Террестриал Биомес
  • савана или травњак
  • Акуатиц Биомес
  • језера и баре
  • реке и потоци
  • приобални
  • Мочваре
  • мочвара
  • Друге карактеристике станишта
  • пољопривредних
  • естуарина
  • Дубина домета
    2 до 15 м
    6,56 до 49,21 стопа
  • Просечна дубина
    7 м
    22.97 фт

Физички опис

Чупаве патке су мале до средње патке за роњење. Сексуални диморфизам је јасно очигледан код мушкараца и жена. Мужјаци су обично већи од женки, са просечном дужином тела од 42 до 48 цм и масом од 753,0 до 1026,2 г. Женке се углавном крећу од 39 до 44 цм у дужини и теже од 629,8 до 906,8 г. Сезонски, телесна маса ће варирати између пола. И мужјаци и женке чупавих патака имају просечан распон крила од 70 цм.(Цлеевес, 2002; Дицк, 2002; Робинсон, 2005)

Дефинишућа карактеристика ове врсте која их разликује од осталих припадникаАнатидаеје посебан чуперак који се налази на потиљку. Чуперак је црн и израженији код мужјака, а генерално смеђи и мање приметан код женки. Одрасли мужјаци су чврсте црне боје са белим трбухом и боковима. Имају јарко жуте очи и јасан чуперак који се понекад спушта од роњења. Одрасле женке су смеђе боје са тамножутим боковима и белим доњем стомаку и мање израженим чуперком, а понекад и без чуперка. Женке такође имају светло жуте очи. Доња страна крила и одраслих женки и мужјака је бела.(Цлеевес, 2002; Дицк, 2002; Робинсон, 2005)



Младе чупаве патке су по изгледу сличне зрелим одраслим женкама, међутим, јувенилна боја је мање живахна и чуперак је мање изражен. Мужјаци са перјем који се не размножава такође подсећају на женке са смеђом нијансом и мање израженим чуперком или га уопште немају.(Цлеевес, 2002; Дицк, 2002; Робинсон, 2005)

пас државе Кентуцки
  • Друге физичке карактеристике
  • ендотермни
  • хомоиотермни
  • билатерална симетрија
  • Сексуални диморфизам
  • мужјак већи
  • полови различито обојени или шарени
  • мушко шареније
  • Маса домета
    753,0 (мушки) 629,8 (жене) до 1026,2 (мушки) 906,8 (жене) г
    то оз
  • Просечна маса
    889,6 (мушкарац) 768,3 (женски) г
    оз
  • Дужина опсега
    406,4 до 457,2 мм
    16.00 до 18.00 у
  • Просечна дужина
    431,8 мм
    17.00 ин
  • Распон крила
    201,5 (мушки) 193,6 (женски) до 212,1 (мушки) 206,6 (женски) мм
    да у

Репродукција

Чупаве патке су моногамне и размножавају се једном годишње. Одрасле јединке формирају парне везе током пролећне миграције и парови остају заједно до краја јуна до почетка јула. Репродуктивно понашање и манири су слични другим ронилачким паткама. Примери понашања 'показивање' укључују урањање, такође познато као опијање, што је када мужјаци и женке пливају брзо једни поред других и умачу своје рачуне у и из воде. Други пример је истезање врата, када мужјак брзо плива поред женке и достиже њен врат целом дужином, држећи га тамо неколико секунди. Прикази само за мушкарце су малобројни, али се састоје од пливања главом (брзо пливање које укључује климање главом напред-назад са пуним проширењем), забацивање главом (слично истезању врата) и привлачење иза крила.(Бент, 1951; Кливс, 2002; Робинсон, 2005)

  • Систем парења
  • моногамно

Сезона парења чупавих патака траје од маја до почетка августа, са врхунском активношћу од средине маја до средине јула. Сезона размножавања почиње парним везама које се формирају током пролећне сеобе и настављају се до краја јуна или почетка јула.(Бент, 1951; Кливс, 2002; Робинсон, 2005)



За избор места за гнездо, парови претражују по отвореним водама мочвара. Женке пливају у поплављена подручја тражећи одговарајуће место за гнежђење, док мужјаци остају опрезни због предатора и других претњи. Идеална подручја за гнежђење су близу воде, углавном усред густе вегетације. Женка је конструктор гнезда за чије је довршење потребно скоро недељу дана. Трава и перје се користе као подршка гнезду. До трећег дана изградње гнезда формиран је облик зделе; до шестог дана, гнездо је снажно са дефинисаним обликом.(Бент, 1951; Кливс, 2002; Робинсон, 2005)

Женке чупавих патака полажу између 6 и 14 јаја у сезони, али у просеку између 8 и 10. Јаја су глатка и јајастог облика, а боје су од маслинастобраон до маслинастосиве. Инкубација почиње након што се квачило заврши и почиње прве ноћи када женка остане у гнезду преко ноћи. Инкубација обично траје 26 до 27 дана. Пилићи се обично излегу од 28 до 31 г, прекривени су перјем и генерално могу почети да прате родитеље и да се хране убрзо након излегања. Прљање се јавља 49 до 56 дана након излегања, а независност се јавља 21 до 56 дана након излегања. Репродуктивну зрелост брзо достижу оба пола, а размножавање се може десити током следеће сезоне парења.(Бент, 1951; Кливс, 2002; Робинсон, 2005)

  • Кључне репродуктивне карактеристике
  • итеропарозни
  • сезонски узгој
  • гонохорни / гонохористички / дводомни (полови одвојени)
  • сексуални
  • овипароус
  • Интервал размножавања
    Чупаве патке се размножавају једном годишње.
  • Сезона парења
    Сезона парења се јавља током касних зимских или пролећних месеци
  • Распон јаја по сезони
    8 до 11
  • Просечна јаја по сезони
    9 до 10
  • Време распона до излегања
    25 до 29 дана
  • Просечно време до излегања
    26 до 27 дана
  • Распон старости перја
    49 до 56 дана
  • Распон времена до независности
    21 до 56 дана
  • Просечно време до независности
    43 дана
  • Просечна старост у полној или репродуктивној зрелости (жене)
    1 година
  • Просечна старост у полној или репродуктивној зрелости (мушкарци)
    1 година

Родитељску бригу о пачићима исказују само женке. Мужјаци индиректно доприносе тако што брину о прехрамбеним потребама женке током процеса полагања. Младунци излазе из јајета без икакве помоћи мајке, након чега она одлаже јаје тако што га прогута, извади из гнезда или дроби љуске. Младе чупаве патке не зависе од својих мајки у храни након што науче да роне. Ово се обично дешава у првих 48 сати од излегања, међутим, током ове прве недеље млади пачићи се углавном ослањају на површинску храну.(Бент, 1951)



  • Родитељска улагања
  • прецоциал
  • женско родитељско старање
  • пре ђубрења
    • обезбеђивање
    • штитећи
      • Мушки
      • Женско
  • пре излегања/порођаја
    • обезбеђивање
      • Женско
    • штитећи
      • Женско
  • пре-одвикавање/лечење
    • штитећи
      • Женско
  • пре независности
    • штитећи
      • Женско

Животни век / дуговечност

Мало се зна о животном веку и дуговечности чупавих патака.

Понашање

Чупаве патке су птице селице које путују сезонски између места за размножавање и зимовања. Као и већина патака, оне су веома водене и ретко се удаљавају од водене површине. Они су дневни током већег дела свог живота, али могу да мигрирају ноћу.(Цлеевес, 2002; Хилл, 1983)



Током сезоне парења, мужјаци чупавих патака успостављају територије око свог гнезда и браниће га од суседних мужјака и предатора. Током миграторних периода и сезоне непарења, они су друштвени. Групе се обично окупљају у плитким језерима, барама и спорим рекама. Мужјаци су углавном тихи осим током парења. Женке испуштају 'кар' звук током лета.(Цлеевес, 2002; Хилл, 1983)

животињски капелан

Ова врста се може разликовати од других ронилачких патака по њиховом јединственом ронилачком понашању. Они се лагано избацују из воде како би помогли да потопи своја тела под воду док траже храну у плиткој води. Време потапања за малолетнике је краће него за одрасле. Пачићи и младунци прелазе површину воде у потрази за инсектима који се појављују и роне у веома плитким водама у потрази за новозеландским пужевима (Потаммопиргус јенкинси) и дагње зебра (Дреиссена полиморпха). Време потапања се постепено повећава како јединке сазревају и повећавају величину.(Цлеевес, 2002; Хилл, 1983)

  • Кључна понашања
  • мушице
  • нататориал
  • дневни
  • покретљив
  • миграторне
  • територијални
  • Социал
  • колонијални

Хоме Ранге

Распон чупавих патака за узгој и боравак процењује се на 20.400.000 км². Специфичне величине територије за мушке чупаве патке тренутно нису познате.(БирдЛифе Интернатионал, 2009)

Комуникација и перцепција

Употреба визуелних и акустичних перцепција је кључна за чупаве патке јер су потребне за комуникацију за ритуале парења и позиве упозорења. Као и већина птица, своје окружење доживљавају визуелним, слушним, тактилним и хемијским стимулансима.(Бент, 1951)

И женке и мужјаци упућују сличне позиве, корр,корр,кор, или ка-ка-ка, карр, при чему женка обично гласније изговара позив. Позиви се обично емитују када почну да лете, када се свађају или када се преплаше.(Бент, 1951)

Током избора партнера, две или три мушке патке ће се похвалити својим атрибутима у присуству женке. Да би привукли парове, мужјаци ће пливати у круговима око женке, брзо је пролазећи. Мужјак ће испружити врат до пуне дужине и подићи кљун, али неће гледати у правцу женке. Као и друге ронилачке патке, мужјаци чупавих патака често урањају своје рачуне и зову се током удварања. Женке су такође примећене како се размећу својим атрибутима према мужјацима пре парења.(Бент, 1951)

  • Комуникациони канали
  • визуелни
  • акустични
  • Канали перцепције
  • визуелни
  • додирнути
  • акустични
  • хемијски

Фоод Хабитс

Чупаве патке су сваштоједи чији су главни извор хране мекушци (Моллусца). Највише плен мекушаца су дагње зебра (Дреиссена полиморпха). Зебра дагње су генерално веома богате у спорим рекама, каналима, доковима, резервоарима и великим површинама слатке воде. Поред тога, чупаве патке конзумирају разне биљне материјале, углавном лишће, стабљике и корење. Такође се повремено хране семеном. Они се углавном хране и хране са другим припадницима своје врсте. Обично роне заједно, или један за другим врло брзо, и остају потопљени од неколико секунди до једног минута.(Бент, 1951; Олнеи, 1963)

У стомаку чупавих патака увек се налазе количине песка, финих шкољки и малог камења. Ова врста обично конзумира храну под водом; међутим, када се конзумира већи кичмењак или биљка, они ту храну износе на површину где је згњече својим рачунима пре него што је прогутају.(Бент, 1951; Олнеи, 1963)

  • Примарна дијета
  • свеједи
  • Анимал Фоодс
  • водоземци
  • риба
  • инсекти
  • мекушци
  • Биљна храна
  • оставља
  • корење и кртоле
  • семена, житарица и орашастих плодова
  • бриофити

Предатион

Главни предатори чупавих патака су људи. Заштићени су законима о лову током сезоне парења (од маја до почетка августа); међутим, они се могу ловити током остатка године. Могу их ловити и велике птице грабљивице као нпрјастребови, као и копнени предатори укључујућилисице,ракуни, иобичне корњаче. Поред тога, многе животиње плене својим јајима, укључујућидомаћи пси,вране, итворови. Попут многих птица, женке чупавих патака показују загонетну обојеност како би се камуфлирале док инкубирају квачило.(Бент, 1951; Кливс, 2002)

  • Адаптације против предатора
  • цриптиц

Улоге екосистема

Одрасле чупаве патке, јаја и млади су уобичајени извори хране за многе предаторе. Поред тога, они служе као домаћини врстиптичји назални паразит. Овај паразит се налази умекушцикао средњег домаћина, а затим их конзумирају чупаве патке. Они су предатори многих водених бескичмењака и генерално имају значајан утицај на ове популације.(Бент, 1951; БирдЛифе Интернатионал, 2011; Цлеевес, 2002; Олнеи, 1963; Рудолфова, ет ал., 2002)

Коменсалне/паразитске врсте
  • птичји назални паразити (Трицхолбилхаразиа регенти)

Економски значај за људе: позитивно

Чупаве патке су економски важне за индустрију лова и дивљачи. Једини пут када се врста не може ловити је током сезоне парења. Они дају мотивацију за очување мочварних станишта, која су од великог економског значаја за људе.(Миллер и Споолман, 2008)

  • Позитивни утицаји
  • храна

Економски значај за људе: негативан

Нема познатих негативних утицаја чупавих патака на људе.

колачићи у облику псеће кости за људе

Цонсерватион Статус

Чупаве патке имају веома широк географски распон и њихова популација не опада нити флуктуира. Статус очувања чупавих патака на ИУЦН Црвеној листи најмање забрињава. Највећа претња чупавим паткама је губитак станишта услед људских промена. Ово укључује уништавање мочвара ради људског развоја, загађење отпадом и изливање нафте.(БирдЛифе Интернатионал, 2009; БирдЛифе Интернатионал, 2011)

Чупаве патке нису угрожене. Живе на великом подручју и њихов број се не смањује. На Црвеној листи ИУЦН-а, они су наведени као врсте које изазивају најмању забринутост. Њихова највећа пријетња је губитак станишта узрокован људским активностима, укључујући уништавање мочвара за изградњу зграда, и загађење од смећа или изливања нафте.(БирдЛифе Интернатионал, 2009; БирдЛифе Интернатионал, 2011)

Сарадници

МаиаВ. Ази (аутор), Универзитет Радфорд, Рајан Џеј Гарисон (аутор), Универзитет Радфорд, Кристин Смол (уредник), Универзитет Радфорд, Рејчел Стерлинг (уредник), Специјални пројекти, Кетрин Кент (уредник), Специјални пројекти.