Цаллицебус торкуатусиеллов-хандед тити

Аутор: Дан Вилдецк

Географски опсег

Жуторуки титис се налази у низијским шумама око река Амазон, Ориноко, Рио Маранон и Гвајана у северном делу њиховог подручја, и јужно до Рио Пуруа.(Макдоналд, 2001)

  • Биогеографске регије
  • неотропски
    • домородац

Станиште

Жуторуки титис се налази у високим, зрелим, непоплављеним шумама. Више воле шуме на земљиштима белог песка са недостатком хранљивих материја.(Ајзенберг и Редфорд, 1999)



мој пас је опседнут храном
  • Хабитат Регионс
  • тропски
  • земаљски
  • Террестриал Биомес
  • шума
  • прашума
  • Друге карактеристике станишта
  • приобални

Физички опис

Жуторуки титиси имају црвенкасто смеђе до црно крзно које покрива већину тела, беле мрље на лицу, црне ноге, стопала и подлактице, шаке жуте боје и смеђе до црне репове који се не држе. Они су највећи од свихЦаллицебусврсте, са дужином главе и тела од 339 мм и дужине репа од 460 мм. У неким деловима свог распона ретки појединци имају смањење пигмента меланина, стварајући крзно кремасте боје.(Ајзенберг и Редфорд, 1999; Мекдоналд, 2001)

  • Друге физичке карактеристике
  • ендотермни
  • хетеротермни
  • билатерална симетрија
  • Маса домета
    1100 до 1500 г
    38,77 до 52,86 оз
  • Дужина опсега
    230 до 360 мм
    9,06 до 14,17 ин

Репродукција

Жуторуки титиси су очигледно моногамни, путују као повезани пар са својим потомцима старим до три године.(Ајзенберг и Редфорд, 1999)

  • Систем парења
  • моногамно

Опште информације о репродукцији је тешко пронаћи за упалу жутих руку. Код сродних врста, сумрачни упала упала (Ц. молоцх), једно младунче се рађа са око 70 грама, а рођење у дивљини се дешава од децембра до априла. Дужина трудноће код сумрачног упала је 5 до 6 месеци, а млади се негују 12 до 16 недеља. Сумрак упала упала има интервал између порођаја од једне године.(Новак, 1999)



  • Кључне репродуктивне карактеристике
  • итеропарозни
  • гонохорни / гонохористички / дводомни (полови одвојени)
  • сексуални
  • живородан
  • Интервал размножавања
    Интервали размножавања код жуторуког титиса нису познати.
  • Сезона парења
    Жуторуки титис су вероватно сезонски узгајивачи, али информације о сезони парења још нису доступне.
  • Распон броја потомака
    1 до 1

Мужјаци врста у родуЦаллицебуспријављено је да воде групне покрете, траже храну и често се брину о новорођенчади када не доје од својих мајки. Информације специфичне за упале жутих руку нису доступне.(Новак, 1999)

  • Родитељска улагања
  • алтрициал
  • пре ђубрења
    • обезбеђивање
    • штитећи
      • Женско
  • пре излегања/порођаја
    • обезбеђивање
      • Женско
    • штитећи
      • Женско
  • пре-одвикавање/лечење
    • обезбеђивање
      • Женско
    • штитећи
      • Мушки
  • пре независности
    • штитећи
      • Мушки
  • после осамостаљења дружење са родитељима
  • продужени период малолетничког учења

Животни век / дуговечност

Нису пронађене информације о дуговечности жуторуког титиса у дивљини или заточеништву.

Понашање

Жуторуки титис су дневни и арбореални прашумски примати. Највећи део њиховог времена храњења је рано ујутро, а средином дана имају дуг одмор. Након тога имају још један период храњења након чега следи потрага за дрветом за спавање пре сумрака. Територијалне групе од два до седам чланова предводи одрасли мушкарац. Тај одрасли мушкарац води све групне покрете, носи бебе када не доје и тражи дрвеће за храну.(Новак, 1999)



  • Кључна понашања
  • арбореални
  • сцансориал
  • дневни
  • Сумрак
  • покретљив
  • седентаран
  • територијални
  • Социал
  • Просечна величина територије
    200.000 м^2

Хоме Ранге

Цаттлеиа торкуатусима домаћу површину од скоро 20 хектара.(Новак, 1999)

Комуникација и перцепција

Цаллицебусврсте користе широк спектар вокализација и визуелних сигнала за комуникацију. Појединци такође преплићу своје репове када седе један поред другог. Као и већина сисара, хемијски сигнали су такође важни, помажући у идентификацији појединаца и репродуктивних стања.(Новак, 1999)

  • Комуникациони канали
  • визуелни
  • додирнути
  • акустични
  • хемијски
  • Канали перцепције
  • визуелни
  • додирнути
  • акустични
  • хемијски

Фоод Хабитс

Жуторуки титис једу углавном воће и семе, иако ће јести и лишће и инсекте. Око 70% времена храњења троши се на јело или проналажење воћа и семена. Чланови трупа скоро увек једу исту храну на истим стаблима хране. Напади храњења се дешавају 2 до 5 пута дневно, обично ујутру, касно ујутру и поподне.(Ајзенберг и Редфорд, 1999; Кинзи, 1977)



  • Примарна дијета
  • биљоједи
    • фрогиворе
    • граниворе
  • Анимал Фоодс
  • инсекти
  • Биљна храна
  • оставља
  • семена, житарица и орашастих плодова
  • воће

Предатион

Нису пронађене информације о предаторима жуторуког титиса. Маскирани упала упала (Ц. персонатус), блиско сродну врсту, плен је птица грабљивица, фелида и змија.(Муллер, ет ал., 1997)

Улоге екосистема

Жуторуки титис помаже у распршивању семена плодова које једу. Они такође могу бити важан плен за неке предаторе.



  • Утицај на екосистем
  • распршује семе

Економски значај за људе: позитивно

Жуторуки титис су важни чланови њихових шумских екосистема, помажући да се одржи регенерација дрвећа кроз ширење семена. Они такође могу помоћи у привлачењу новца за екотуризам у локална подручја.

  • Позитивни утицаји
  • екотуризам

Економски значај за људе: негативан

Нема штетних ефеката упале жутих руку на људе.

Цонсерватион Статус

Упала жутих руку је наведена на листи ЦИТЕС Додатка ИИ и ИУЦН их сматра најмањом забринутошћу. Највећа претња овим мајмунима је уништавање станишта.(Новак, 1999)

Сарадници

Тања Дјуи (уредница), Агенти за животиње.

Дан Вајлдек (аутор), Универзитет Висконсин-Стивенс Поинт, Крис Јанке (уредник, инструктор), Универзитет Висконсин-Стивенс Поинт.

могу ли пси добити уши