Подицепс цристатус, велики грбач

Би Сиднеи Хопе

Географски опсег

Велики гњурац су становници западне Европе, Британије и Ирске, делова јужне и источне Африке, Аустралије и Новог Зеланда. Гнездеће популације се налазе од источне Европе преко јужне Русије и до Монголије. Након миграције, зимујуће популације могу се наћи у приобалним водама Европе, јужне Африке и Аустралије, као иу водним тијелима широм јужне Азије. Процењена глобална популација је 920.000 до 1.400.000.(БирдЛифе Интернатионал, 2013; Хјуз, 1982)

  • Биогеографске регије
  • палеарктик
    • домородац
  • оријентални
    • домородац
  • етиопски
    • домородац
  • аустралијски
    • домородац

Станиште

Велики гњурац се може наћи у разним воденим стаништима, укључујући језера, вештачке водене површине, споре реке, мочваре, заливе и лагуне. Станишта за размножавање се састоје од плитких отворених тела слатке или бочате воде. Такође мора бити вегетације на обалама иу води како би се обезбедила погодна места за гнезда. Зими, појединци из неких популација мигрирају у водена тијела која се налазе у благој клими.(Хјуз, 1982; Симонс, 1974)



  • Хабитат Регионс
  • умерена
  • слане или морске
  • слатководне
  • Акуатиц Биомес
  • језера и баре
  • приобални
  • Слана вода
  • Друге карактеристике станишта
  • естуарина

Физички опис

Велики гњурац је највећи гњурац у Европи. Перје на леђима и са стране је пегасто смеђе. Задњи део врата је тамносмеђи, а предњи део врата и доња страна су бели. Имају дуге вратове и црвенкасто-наранџасте перје са црним врховима на глави. Ове перјанице су присутне само током сезоне парења, почињу да се развијају зими и потпуно се развијају до пролећа. Такође имају еректилне црне гребене на круни главе које су присутне током целе године. Имају кратке репове и ноге постављене далеко уназад за ефикасно пливање и роњење. Мужјаци и женке изгледају слично, а младе птице имају црне пруге на образима.(Хаксли, 1968)



изненадно висеће око значи пас
  • Друге физичке карактеристике
  • ендотермни
  • хомоиотермни
  • билатерална симетрија
  • Сексуални диморфизам
  • полова подједнако
  • Маса домета
    800 до 1490 г
    28,19 до 52,51 оз
  • Дужина опсега
    46 до 61 цм
    18.11 до 24.02 ин
  • Распон крила
    59 до 73 цм
    23,23 до 28,74 ин

Репродукција

Када популације стигну на места за размножавање, почињу прикази удварања и формирају се парне везе. Парне везе су обично сезонске, иако су неки парови виђени како презимљују заједно. Велики гњурац има разрађен приказ удварања. Почиње тако што су мужјак и женка окренути један према другом, усправљених вратова, показујући беоњаче њихових врата. Уши су им вертикалне, гребен је подигнут, а реп напет. Обојица одмахују главама с једне на другу страну, наизменично брзо и споро. Између напада дрхтања јавља се понашање налик на фризуру, а затим још више дрхтања са подизањем крила. Понекад овај дисплеј укључује спољни приказ крила, у коме су врхови крила извучени напред, а гребен је подигнут. Понашање роњења је понекад укључено у приказ, а повремено, једна птица понуди другој водени коров. Још једно значајно понашање удварања је рекламно понашање, које је примећено само од стране женки. Састоји се од гласне, металне ноте праћене тишим звуком налик предењу. Они дају овај звук са вратом издуженим, доњим вратом задебљаним, а гребеном спљоштеним. Не померају се много док позивају. Сврха оваквог понашања је или да привуче партнера или да реформише постојећу везу у пару. Након што се формирају везе у пару, парови заједно траже места за гнездо и настављају да се понашају удварањем. Копулативно понашање, као што је једно на друго, може се извести много пре полагања јаја, и самим тим не доводи до оплодње. Многа гнезда се такође могу изградити, вероватно као облик понашања удварања, пре него што се последње користи за полагање јаја. Када се одабере ово гнездо, понашање удварања престаје и долази до праве копулације која резултира оплодњом.(Хуксли, 1968; Симонс, 1954; Симонс, 1974)

  • Систем парења
  • моногамно

Велики гњурац се размножава када јединке стигну на територије за размножавање. Парови могу почети да се формирају већ у јануару. Једном када се нађу у узгајалиштима, они су опортунистички узгајивачи и започињу своје напоре у узгоју тек када су услови одговарајући. Најважнији фактор који одређује почетак размножавања је количина покривеног станишта на располагању за изградњу заштићених гнезда. Други фактори, као што су време, ниво воде и снабдевање храном, такође одређују када почиње размножавање. На пример, ако је ниво воде виши, већи део околне вегетације ће бити поплављен. Ово обезбеђује више покрића за заштићена гнезда. Топлије температуре и обилна храна такође могу довести до ранијег почетка размножавања. Гнезда су направљена од водених корова, трске, шикара и листова морских алги. Ови материјали су уткани у постојећа постројења за воду. Гнезда су суспендована у води, што штити квачило од копнених предатора. Граде се за неколико сати и подједнако их граде и мужјак и женка. „Право гнездо“, где се полажу јаја, издиже се из воде и разликује се од две околне платформе, од којих једна може бити за копулацију, а друга за одмарање током инкубације и легла. Гнезда морају бити доступна из воде јер су гњурци стручњаци за водене воде и не могу да путују преко копна. Величина гнезда је променљива; на пример, већа гнезда се граде у Балтичком мору него у оближњим језерима. Квадала се крећу од 1 до 9 јаја, али у просеку између 3 и 4 јаја. Инкубација траје 27 до 29 дана, а мужјаци и женке подједнако инкубирају. Инкубација почиње након полагања првог јајета, што чини развој ембриона и излегање асинхроним. Ово узрокује хијерархију браће и сестара када се пилићи излегу. Гнездо се напушта када се последње пиле излеже, а понекад се напуштају одржива јаја. Величина легла је обично 1 до 4 пилића. Овај број се разликује од величине квачила због конкуренције браће и сестара, лошег времена или напуштања јаја. Обично постоји само једно легло, иако неки парови имају дупло легло, а може се направити до 5 покушаја гнежђења ако гнезде нису успешне. Младо перје од 71 до 79 дана.(Хјуз, 1982; Хаксли, 1968; Симонс, 1974; Улфвенс, 1988)



  • Кључне репродуктивне карактеристике
  • итеропарозни
  • сезонски узгој
  • гонохорични / гонохористички / дводомни (полови одвојени)
  • сексуални
  • ђубрење
  • овипароус
  • Интервал размножавања
    Велики гњурац размножава се једном годишње.
  • Сезона парења
    Велики гњурац размножава се од јануара до августа.
  • Распон јаја по сезони
    1 до 9
  • Просечна јаја по сезони
    3.5
  • Време распона до излегања
    27 до 29 дана
  • Распон времена до независности
    11 до 16 недеља
  • Просечна старост у полној или репродуктивној зрелости (жене)
    1 година
  • Просечна старост у полној или репродуктивној зрелости (мушкарци)
    1 година

И родитељи инкубирају јаја и легло и брину о својим младим. Када пилићи напусте гнездо, родитељи се смењују носећи младе на леђима у воду до 3 недеље. Родитељи и даље чувају пилиће у 4. недељи. Након што пилићи порасту, легло се дели, а мужјак и женка бирају пилиће које само хране и чувају. Ово формира две породичне подгрупе, које се више не удружују и понекад су непријатељски настројене једна према другој. У оквиру подгрупе постоји једно пиле које фаворизује родитељ, које се чешће храни. Пилићи остају са родитељима 11 до 16 недеља.(Симмонс, 1974)

  • Родитељска улагања
  • алтрициал
  • мушко родитељско старање
  • женско родитељско старање
  • пре ђубрења
    • обезбеђивање
    • штитећи
      • Мушки
      • Женско
  • пре излегања/порођаја
    • штитећи
      • Мушки
      • Женско
  • пре-одвикавање/лечење
    • обезбеђивање
      • Мушки
      • Женско
    • штитећи
      • Мушки
      • Женско
  • пре независности
    • обезбеђивање
      • Мушки
      • Женско
    • штитећи
      • Мушки
      • Женско

Животни век / дуговечност

Не постоје подаци о просечном животном веку или дуговечности великог грбача. Најстарија позната птица била је стара најмање 11 година, 10 месеци и 5 дана. У Великој Британији је био везан као одрасла особа и поново пронађен убрзо након смрти.(Робинсон и Кларк, 2012)

  • Животни век домета
    Статус: дивље
    11,8 (високих) година

Понашање

Јединке нису територијалне у зимским месецима и већина птица је усамљена. Током сезоне парења, парови се формирају и обично постоји мала повезаност између различитих парова. Повремено се формирају лабаве колоније које се састоје од више парова. Већа је вероватноћа да ће се колоније формирати ако постоји недостатак одговарајућег станишта за гнежђење или ако је примарно станиште за гнежђење згрудано. Парови који се размножавају бране места гнезда. Величина саме територије је веома варијабилна међу паровима и популацијама. И мужјак и женка у пару бране свог партнера, гнездо и младе. Уочене су честе борбе на једном месту за размножавање у Британији око територијалних граница током сезоне парења. Одбрана територије престаје када се узгој заврши. Велики гњурац показује занимљиво понашање у једењу перја. Они чешће гутају своје перје када је у њиховој исхрани мало непробављивих материја, а сматра се да је то начин да се створе пелете које се могу избацити како би се смањила појава паразита у желудачном систему. Велики гњурац су углавном птице које роне и више воле да роне и пливају него да лете.(МцЦартан и Симмонс, 1956; Пиерсма и Ван Еерден, 1989; Станевичиус и Шважас, 2005)



динглеберри
  • Кључна понашања
  • мушице
  • нататориал
  • дневни
  • покретљив
  • миграторне
  • седентаран
  • усамљенички
  • територијални

Хоме Ранге

У литератури се не наводи величина домаћег распрострањења великих грбавих гњураца.

Комуникација и перцепција

Велики гњурац комуницира углавном визуелним и акустичним знацима. Они откривају плен у води помоћу визуелних знакова. Парови који се паре комуницирају путем позивања, на пример током свог рекламног понашања. Они такође изводе сложене приказе удварања, који се углавном састоје од визуелних знакова. Осим комуникације између парова, велики гњурци су усамљени. Ништа конкретно се не зна о мирису код великих гњураца, али друге врсте гњураца имају релативно велике олфакторне луковице, што указује да они могу користити мирис за сврхе као што је проналажење плена. Постоје и докази да велики гњурац има чуло укуса. Један велики гњурац одбацио је рибу за коју је касније откривено да има епидермалну инфекцију. Видео снимак је показао да је гњурац држао рибу у предњем делу кљуна пре него што је одбацио, за разлику од средине кљуна, где гњурци држе здраву рибу. Касније је откривено да предњи део кљуна који се користи за одбацивање садржи пупољке укуса, што сугерише да је укус био механизам за одбацивање. Такође, пошто су миграторна врста, велики гњурац може користити магнетне знакове за мапирање својих рута.(Беркхоудт, 1985; Цловатер, 1993; Хуклеи, 1968; Пиерсма, ет ал., 1988)

  • Комуникациони канали
  • визуелни
  • додирнути
  • акустични
  • Други начини комуникације
  • дуети
  • Канали перцепције
  • визуелни
  • додирнути
  • акустични
  • хемијски

Фоод Хабитс

Исхрана великог грбача састоји се углавном од великих риба, али укључује и инсекте, ракове, мекушце, одрасле и ларве водоземаца и ларве бескичмењака. Њихова омиљена храна укључује бубашвабе (Црвено, црвено), смуђ (мисс флувиатилис), и мирисала (Осмерус еперланус). Велики гњурац хвата свој плен ронећи испод површине воде. Највише се хране током зоре и сумрака, вероватно зато што је тада њихов плен најближи површини. Ово чини рибу лакшом за визуелно откривање и такође смањује удаљеност роњења.(БирдЛифе Интернатионал, 2013; Пиерсма, ет ал., 1988; Симмонс, 1974)



  • Примарна дијета
  • месождер
    • писциворе
    • инсективојед
    • једе чланконошце који нису инсекти
    • моллусциворе
  • Анимал Фоодс
  • водоземци
  • риба
  • инсекти
  • мекушци
  • водени ракови
  • остали морски бескичмењаци

Предатион

Родитељи изводе занимљиво понашање при покривању јаја у којем пре напуштања гнезда покривају јаја материјалом за гнездо. Утврђено је да ово понашање ефикасно штити од њихових главних предатора, евроазијских лиски (Фулица атра), који плене јаја. Када је гнездо поремећено, родитељ покрива јаја, рони у воду и поново избија на површину даље од гнезда. Још једно понашање против предатора које велики гњурац деле са свимагњурацје изградња гнезда која су потпуно или делимично суспендована у води, што штити јаја од било каквих копнених предатора. У литератури нема података о конкретним грабежљивцима јувенилних или одраслих великих грмова. Међутим, пилићи друге врсте гњурац, западни гњурац (Аецхмопхорус оцциденталис), плен рибе као што су бас (Мицроптерус) и врсте штуке (Есок). Да би избегли грабеж малолетника, одрасли носе пилиће на леђима до 3 недеље након излегања.(Келлер, 1989; Улфвенс, 1988)

Улоге екосистема

Велики гњурац су грабежљивци за велике рибе, попут жохара (Црвено, црвено) и смуђ (мисс флувиатилис), мале рибе, као што је чађ (Осмерус еперланус), инсекти, ракови, мекушци, одрасли и ларве водоземаца и ларве бескичмењака.(БирдЛифе Интернатионал, 2013; Пиерсма, ет ал., 1988; Симмонс, 1974)



Економски значај за људе: позитивно

На Новом Зеланду ловили су се велики гњурац за храну. Њихово перје на грудима и перје на глави такође су коришћени за декорацију одеће током викторијанског доба у Британији. То је, међутим, у великој мери угрозило ову врсту и група жена је 1889. године формирала „Фолк крзна, пераја и перја“ које су биле против убијања птица ради одеће.(Аркиве, 2013; БирдЛифе Интернатионал, 2013)

зашто мој пас има ћелаве тачке
  • Позитивни утицаји
  • храна
  • делови тела су извор вредног материјала

Економски значај за људе: негативан

Неки узгајивачи рибе жале се да велики гњурац једе превише рибе и изазива економске губитке. Међутим, студија је показала да је храњење гњурац само незнатно утицало на популацију риба.(Уленаерс и Ван Вессем, 1994)

Цонсерватион Статус

Велики гњурци су се историјски ловили за храну на Новом Зеланду и за перје у Британији. Њима више не прети лов, али могу бити угрожени људским утицајем, укључујући модификацију језера, урбани развој, уведене конкуренте, уведене предаторе, мреже за пецање, изливање нафте и птичји грип. Међутим, према ИУЦН-у, тренутно имају статус заштите од најмање забринутости.(Аркиве, 2013; БирдЛифе Интернатионал, 2013)

Сарадници

Сиднеи Хопе (аутор), Тхе Цоллеге оф Нев Јерсеи, Кеитх Пецор (уредник), Тхе Цоллеге оф Нев Јерсеи, Таниа Девеи (уредник), Универзитет Мицхиган-Анн Арбор.